Švédská vláda schválila další krok v přípravě hlubinného úložiště

Po získání licencí bude zahájena výstavba, která potrvá asi 10 let

01. února 2022

Ve čtvrtek 27. ledna švédská vláda schválila návrh švédské společnosti SKB vybudovat hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva v Östhammaru a závod na výrobu obalových souborů pro použité palivo v Oskarshamnu.

„Jde o historické rozhodnutí, jež SKB umožní ukládat vysokoaktivní odpady, které produkuje naše generace. Rozhodnutí vítáme s otevřenou náručí a těšíme se na realizaci největšího švédského projektu pro ochranu životního prostředí,“ řekl ředitel SKB Johan Dasht. Hlubinné úložiště přinese investice ve výši 19 miliard švédských korun a vytvoří 1 500 pracovních míst. Projekt je financován z Fondu pro radioaktivní odpady.

“SKB tímto rozhodnutím posiluje svou pozici světového lídra této oblasti. Hlubinné úložiště je dlouhodobým řešením pro energetiku a je tak naším příspěvkem k tomu, abychom v rámci jedné generace umožnili život bez fosilních paliv,“ říká Johan Dasht.

Více než 40 let příprav

Společnost SKB vyvíjela technologii pro úložiště již více než 40 let, ve spolupráci s odborníky z univerzit, výzkumných ústavů a vysokých škol ve Švédsku i v zahraničí.

Technické řešení úložiště bylo posouzeno švédským úřadem pro radiační bezpečnost a zemským soudem pro životní prostředí. Hostitelské obce Östhammar a Oskarshamn se na celém projektu také podílely a převzaly tak značnou odpovědnost za zajištění fungujícího systému konečného úložiště ve Švédsku.

„Naše dokumentace prošla rozsáhlou kontrolou a jasně se ukázalo, že ukládací koncept SKB splňuje přísné bezpečnostní požadavky. Máme bezpečné a zabezpečené řešení hlubinného úložiště, na které jsme velmi hrdí,“ říká Johan Dasht.

Po schválení vlády budou následovat další kroky licenčního řízení zahrnující jak environmentálního regulátora, tak švédský úřad pro radiační bezpečnost. Po získání všech licencí může být zahájena výstavba hlubinného úložiště, která potrvá asi 10 let.

Zdroj: SKB

Přiřazené štítky